Nieuwe wijn; de lekkerste zomerwijn uit Côtes du Forez extra aantrekkelijk geprijsd!

Beste Wijnvrienden,

Nieuwe wijnen is het wat de klok slaat bij Q-Vignes Wijnimport. Hadden we recent de wijnen van Xavier Clua uit de Terra Alta in de spotlight, nu is het tijd voor twee nieuwe, heerlijke wijnen uit een onbekend Frans wijngebied; de Côtes du Forez. Het ontdekken meer dan waard!
 

Côtes du Forez

De Côtes de Forez is een wijngebied diep in de binnenlanden van Frankrijk, aan de bovenloop van de Loire. Het ligt op een hoogte tussen 400 en 600 meter, beschermd tegen weersinvloeden door de Forez-bergen. Montbrison is de bekendste plaats in de omgeving. Evenals in de Beaujolais, dat niet ver van de Côtes du Forez is verwijderd, is de Gamay de belangrijkste druif in het gebied. De Gamay wordt aangeplant op granietachtige bodems en op basaltheuvels van vulkanische oorsprong. Het levert typerende en authentieke wijnen op, vaak met iets aards en rokerigs in de smaak. Maar bovenal levendig, fruitig, vrolijk, lichtvoetig en bijzonder lekker!

Gamay

De Gamay (noir à jus blanc) heeft zijn naam te danken aan het gelijknamige dorpje ten zuiden van Beaune in de Bourgogne. Vermoed wordt dat de druif daar al in de veertiende eeuw voor het eerst verscheen. De inwoners van het plaatsje Gamay waren reuzeblij met de Gamay. Dit had vooral te maken met zijn hoge opbrengsten. Bovendien rijpte hij eerder dan de Pinot Noir druif en was hij veel minder gevoelig voor ziektes. Hertog Filips de Stoute was echter minder gecharmeerd van de Gamay, omdat deze een bedreiging zou vormen voor de ‘edele’ Pinot Noir. Onder het mom van ‘schadelijk voor de gezondheid’ verbande hij de Gamay in 1395 uit de Bourgogne…
 
De Gamay druif geeft lichte, fruitige wijnen met een frisse, fruitige geur. Kersen, viooltjes, banaan, framboos, rozen, bessen, soms zelfs wat zwarte peper. De Gamay geeft weinig tannine af en de wijn is niet erg alcoholisch. Hiermee is de Gamay de ideale partner tijdens gezellige picknicks in de zon of bij talloze zomerse gerechten. Een echte cool climate fan die vanwege zijn geringe tannines ook nog eens koel gedronken kan worden. Graag zelfs!

Domaine du Poyet – Côtes du Forez

Jean-François Arnaud is de wijnbouwer van Domaine du Poyet. De wijnstokken bevinden zich in Marcilly-le-Chatel in de richting van Montbrison in de Loire. Na zijn opleiding tot wijnmaker in 1993, verhuisde hij naar Domaine du Poyet in 1995.  Hij heeft zijn domein door de jaren heen constant ontwikkeld en uitgebouwd; vandaag de dag heeft hij 8 hectare aan wijngaarden. Jean-François zet zich in voor het behoud van het unieke Côtes du Forez terroir, daarom werkt hij met de grootst mogelijk zorg in zijn  wijngaard en gebruikt bijvoorbeeld het minimum aan chemische bestrijdingsmiddelen.

Cuvée des Vieux Ceps – AC Côtes du Forez 2016

100% Gamay, gemaakt van wijnstokken van wel zestig jaar oud. Heldere robijnrode kleur met aangename aroma’s van kreupelhout, specerijen en rode bessen. In de mond veel rood en ook wat zwart fruit (cassis), kruiden en lichte tannines. De wijn is fris, zuiver, levendig en heeft een aangenaam zwart pepertje in de afdronk. Licht gekoeld heerlijk bij stevige vis, vlees en ook zomers wild.

Cuvée des Vieux Ceps voor de speciale introductieprijs van € 9,00 per fles en bij een doos van 6 voor slechts € 8,55!

 

Les Senelles – AC Côtes du Forez 2017

Topwijn van Jean- François, ook van 100% Gamay. Bij de bloei van de wijnstok ontstaan bij de vruchtzetting  kleine bessen van druiven. In Côtes du Forez worden ze ‘Senelles’ genoemd. Deze ‘Senelles’ leveren een geconcentreerde wijn met complexe aroma’s van kruiden en bloemen op. Les Senelles 2017 heeft een complexe neus met veel rood fruit en bloemen, onderbouwd door minerale tonen afkomstig van de granieten bodem. In de smaak weer bloemen, rood fruit, een pittige (peper) toon, alles omlijst door elegante tannines. Een zuivere, elegante en op-en-top zomerwijn. Gamay op zijn best! 

Les Senelles voor de speciale introductieprijs van € 11,50 per fles en bij een doos van 6 voor slechts € 10,95!

 
Kom langs in Utrecht of in De Bilt en proef deze nieuwe wijnen. In Nederland alleen bij Q-Vignes verkrijgbaar. Geen tijd om langs te komen? Ga naar www.qvignes.nl en bestel snel en vellig deze nieuwe zomerwijnen. 
 
Tot snel!